Apotheken ontvangen labuitslagen via ZorgMail via de Lab4Apo module

Een belangrijke voorwaarde voor betere medicatieveiligheid is goede samenwerking tussen diverse ICT-systemen. Door de systemen van PharmaPartners en Enovation te verbinden, kunnen apothekers labuitslagen direct ontvangen in Pharmacom. De apotheker ontvangt de gegevens veilig van het laboratorium, via ZorgMail. De Labwaarden-module van PharmaPartners verwerkt de labwaarden rechtstreeks in het diagnostisch dossier.

Een uitgebreid artikel over de samenwerking tussen Enovation (ZorgMail) en Pharmapartners (Pharmacom) is beschikbaar op de website van ZorgMail via deze link

Labwaarden

Met de toestemming van de patiënt als uitgangspunt, is het mogelijk om de labwaarden van laboratoria/ziekenhuizen beschikbaar te stellen aan de apothekers. Afhankelijk van het informatiesysteem dat u gebruikt, komen de labwaarden direct in uw AIS of kunt u deze online inzien via de Lab4Apo Viewer.

Het gaat om minimaal de volgende (wettelijke) laboratoriumwaarden:

  • (berekende) Kreatinineklaring;
  • Kalium;
  • Natrium;
  • Spiegels van geneesmiddelen met kleine therapeutische breedte;
  • PT-INR;
  • Farmacogenetische parameters.

Medewerking van hele keten noodzakelijk

Apotheken die gebruik maken van ZorgMail hebben een aanvullend abonnement “Lab4Apo” nodig. Verder is het belangrijk dat ook alle (ziekenhuis-)laboratoria meewerken om uitwisseling van labgegevens met de apotheek mogelijk te maken. Verder moet de apotheek een toestemmingsverklaring van de patiënt vragen voor het opvragen van labgegevens, en dit vervolgens vastleggen in het apotheek informatiesysteem. Op dit moment functioneert deze functionaliteit al in Pharmacom.