GGD GHOR Nederland stuurt COVID-19 gerelateerde berichten via ZorgMail naar alle huisartsen in Nederland

In Nederland is progressie geboekt wat betreft de COVID-19 vaccinatiegraad, inmiddels heeft 7,1% van de bevolking die de eerste prik heeft ontvangen en 2,4% eveneens de tweede prik. Daarmee is Nederland gestegen naar de top-4 op EU-lijst gevaccineerden. Eind januari stond Nederland nog voorlaatste op dezelfde ranglijst.  

Van de bijna 1,5 miljoen vaccinatieprikken is 64% gezet door de GGD’s. De koepelorganisatie GGD GHOR Nederland heeft eind 2020 een overeenkomst gesloten met Enovation (leverancier ZorgMail). Deze overeenkomst omvat het afleveren van zowel de gezette vaccinaties als de positieve testuitslagen, na patiënttoestemming, via ZorgMail bij alle huisartsen in Nederland. Voor de vaccinaties wordt gebruikgemaakt van het MEDREC-bericht. De positieve testuitslagen verlopen via het MEDLAB-bericht. Alle 25 GGD’s maken sinds jaar en dag gebruik van ZorgMail.

In de koppeling wordt via de Stichting Inschrijving op Naam (ION)-database de praktijk AGB-code meegegeven waarmee Enovation de ZorgMail-berichten van de patiënt bij diens huisarts kan afleveren. Deze berichten worden veelal automatisch toegevoegd aan het patiëntendossier in het Huisarts Informatie Systeem (HIS).

Vanaf 15 maart wordt door GGD GHOR Nederland gestart met het versturen van de vaccinatieberichten. Zo spoedig mogelijk daarna zullen de positieve testuitslagen volgen. In een later stadium zullen ook de historische berichten met terugwerkende kracht bij de huisartsen worden afgeleverd.    

Kortom, een geslaagde samenwerking waar de huisartsen al geruime tijd om stonden te springen, denk aan het artikel dat medio oktober 2020 werd gepubliceerd in het Parool: ‘Huisarts buitenspel bij zorg covidpatiënt’. Aan die ongewenste situatie komt een einde met door de samenwerking tussen GGD GHOR Nederland, Enovation, HIS-leveranciers, Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV), Stichting ION, Vecozo en Yenlo.      

Op de website van de LHV is op 4 maart het volgende nieuwsbericht geplaatst: https://www.lhv.nl/actueel/nieuws/vanaf-15-maart-stuurt-ggd-vaccinatiemeldingen-naar-huisartsen. Via deze pagina is ook de Factsheet van GGD GHOR Nederland als PDF te downloaden.