Mogelijkheden beveiligd e-mailen

Beveiligd e-mailen, Secure e-mail wordt inmiddels door veel HaagNet-ZorgMail deelnemers gebruikt, als aanvulling op het meest gebruikte berichtenverkeer, EDI (Edifact). De ontwikkeling van ZorgMail Secure e-mail gaat razendsnel. In de praktijk merken we dat nieuwe functionaliteiten en bijvoorbeeld integraties in systemen vaak (nog) niet bekend zijn bij onze deelnemers. Hieronder volgt een overzicht van de mogelijkheden.


EDI (Edifact) berichten

Het uitwisselen van EDI (Edifact) berichten is de meest bekende manier van beveiligd uitwisselen van gegevens. Deze manier van uitwisselen wordt al ruim 30 jaar via (HaagNet) ZorgMail gebruikt.

Een belangrijk voordeel is, dat deze EDI (Edifact) berichten gestructureerd zijn. Door gebruik te maken van EDI standaarden, zoals Edifact, XML, HL7 etc. kunnen berichten in combinatie met het informatiesysteem worden verstuurd, worden ontvangen en worden opgeslagen in het elektronisch patiëntendossier. Dit is de meest efficiënte manier van digitaal uitwisselen van gegevens, omdat dit grotendeels geautomatiseerd kan plaatsvinden. Bij de meeste HaagNet-ZorgMail deelnemers gaat de voorkeur uit naar EDI berichten.


Secure e-mail

Als aanvulling op EDI (Edifact) berichten is ZorgMail Secure e-mail ontwikkeld. Met Secure e-mail kunnen zorgverleners zonder een gekoppeld informatiesysteem toch beveiligd informatie uitwisselen. De ontwikkelingen rondom Secure e-mail zijn volop in beweging en zien we de functionaliteiten toenemen. Op dit moment is het bijvoorbeeld mogelijk om veilig e-mail uit te wisselen met informatiesystemen, omdat er een koppeling met ZorgMail Secure e-mail is. Maar ook kunnen gebruikers het veilig e-mailen integreren in de eigen mailclient en/of veilig e-mailen met eigen e-mail adressen (Safe Relay). Wat voor u de beste manier is hangt af van uw (technische) mogelijkheden.

Met ZorgMail Secure e-mail is het mogelijk om binnen en buiten de community veilig e-mail berichten uit te wisselen. Wanneer een e-mail naar een andere ZorgMail deelnemer wordt gestuurd, (dus binnen de ZorgMail community), wordt dit bericht direct afgeleverd aan geadresseerde.

Een bericht dat naar een adres buiten de ZorgMail community wordt gestuurd, wordt versleuteld afgeleverd bij de geadresseerde. De ontvanger krijgt een verificatiecode, waarmee het bericht gelezen kan worden. Ook kan de ontvanger in dezelfde beveiligde sessie de e-mail beantwoorden en eventueel bijlagen meesturen.


Webmail

De ZorgMail Webmail applicatie is een eenvoudige manier om beveiligd te e-mailen. Door in te loggen met uw Passage ID kunt u gebruik maken van verschillende ZorgMail functionaliteiten, waaronder Webmail. De Webmail applicatie lijkt op de reguliere webmail applicaties en is eenvoudig in gebruik. Zo kunt u eenvoudig e-mails versturen en ontvangen, zoeken naar adressen in het landelijk ZorgMail adresboek, uw eigen contactpersonen bijhouden, een automatische handtekening instellen, leesbevestigingen vragen etc.


Veilig e-mailen vanuit uw informatiesysteem

Er zijn steeds meer informatiesystemen die een (hosted) mailkoppeling hebben gemaakt met ZorgMail. Online is een overzicht van EPD’s met een Hosted Mail koppeling beschikbaar.

Wanneer u gebruik maakt van één van deze informatiesystemen kunt u vanuit uw het elektronisch patiëntendossier e-mail berichten verzenden en/of ontvangen.  Wij adviseren u om dit overzicht van tijd tot tijd te bekijken, om te controleren of uw informatiesysteem inmiddels gekoppeld is voor Secure e-mail.


Integratie in mailclients

Het is mogelijk om Secure e-mail te koppelen aan uw eigen mailclient. Het is afhankelijk van uw HaagNet-ZorgMail abonnement op welke manier de koppeling gemaakt kan worden. Hosted Mail deelnemers kunnen een “tweede postvak in” instellen in de eigen mailclient. Safe Relay deelnemers kunnen een de koppeling maken met het eigen domein, zodat het mogelijk is om veilig te e-mailen vanaf uw reguliere e-mail adres@uwdomein.

Wanneer u gebruik maakt van Outlook is het vaak mogelijk om een “veilig verzendknop” te installeren. U kunt dan veilige e-mails versturen door op deze “veilig verzendknop” te klikken.


Safe Relay

Met Safe Relay kunt u uw eigen maildomein koppelen aan ZorgMail. Dit zorgt ervoor dat u veilig kunt e-mailen vanaf uw eigen reguliere e-mail adres. Deze mogelijkheid wordt al enige tijd gebruikt door grotere organisaties, maar we zien steeds vaker dat eerstelijns praktijken en gezondheidscentra ook voor Safe Relay kiezen.

Inmiddels zijn er diverse mailserverproviders die voor de eigen klanten een Safe Relay koppeling hebben gemaakt. Hierdoor kunnen eerstelijns zorgverleners, die zijn aangesloten bij een van deze serviceproviders, eenvoudig gebruik maken van Safe Relay. Een overzicht van gekoppelde mailserverproviders is online beschikbaar. Eerstelijns zorgverleners die al (HaagNet) ZorgMail deelnemer zijn en klant zijn van één van deze mailserverproviders kunnen online een Safe Relay abonnement aanvragen. U kunt natuurlijk ook contact met ons opnemen, dan kunnen wij voor u een passende offerte opstellen.