Uitleg over de NTA 7516

Wat is de NTA 7516?

De NTA 7516 is de norm voor het versturen van gezondheidsinformatie via e-mail en chat. Als zorgprofessional moet u aan deze norm voldoen.


Voor wie is de NTA 7516?

Voor iedereen in de zorg die gebruikt maakt van e-mail en chat voor het delen van persoonlijke gezondheidsinformatie. Denk bijvoorbeeld aan het e-mailen van onderzoeksuitslagen van patiënten. De NTA 7516 geldt ook als u gezondheidsinformatie mailt naar gemeenten, juristen en verzekeraars.


De voordelen van de NTA 7516

  • De NTA is 7516 is in het belang van uw patiënten en cliënten. Door aan deze norm te voldoen gaat u veilig met gezondheidsinformatie om.
  • Met de norm voldoet u aan de wet- en regelgeving.
  • Als u aan de norm voldoet kunt u e-mail gaan inzetten ter vervanging van brieven en de fax. Dit levert u snellere en veilige communicatie op met kostenbesparingen tot gevolg.
  • Gebruiksvriendelijk: Geen gedoe meer met twee-factor-authenticatie. U kunt berichten direct lezen. E-mailoplossingen die aan de norm voldoen kunnen veilig met elkaar communiceren en informatie uitwisselen.


Hoe voldoe je als zorgverlener aan de NTA 7516?

  • U kunt aantonen dat u aan het normenkader voldoet zoals dat in Hoofdstuk 6 van de NTA 7516 is beschreven.
  • Het installeren van een veilige e-maildienst (zoals ZorgMail) alleen is niet voldoende. Het is ook belangrijk dat u bijvoorbeeld de patiënten informeert over hoe ze voortaan op een veilige manier een vraag kunnen stellen. Ook is het van belang om het gebruik van veilig mailen binnen uw eigen organisatie te blijven monitoren.


Wat als ik niet voldoe aan de NTA 7516?

Wanneer u niet aan de NTA 7516 voldoet dan mag u geen persoonlijke gezondheidsinformatie versturen via e-mail en chat. U voldoet dan namelijk niet aan de gestelde wet- en regelgeving omtrent mailen en chatten in de zorg.


Direct aan de slag met de NTA 7516

Met het praktische implementatiehandboek kunt u meteen beginnen. Deze zijn hier te downloaden.


Waar kan ik alle informatie over de NTA 7516 lezen?

Overige informatie over de NTA 7516 vindt u op de website van NEN